Blog

Blablabladiebla

“Nu heet het urban commons” zegt de man die naast me zit tegen mij. “Daarvoor heette het Vogelaarwijken, en dààrvoor noemden we het sociale vernieuwing. Het is nu de derde keer dat ik dit meemaak, en het gaat elke keer over precies hetzelfde; blablabladiebla en uiteindelijk verandert er niets. Ik ben er moe van.”

Het is 16 november 2018.  Ik ken de man niet, maar zit toevallig naast hem tijdens de lunch op een prachtige plek aan het Ij in Amsterdam. We kijken uit over het water. Terwijl hij dit zegt buigt hij zich vertrouwelijk naar mij toe, alsof hij uit de school klapt met een geheim. Hij vertelt dat hij een adviesbureau heeft en voor verschillende gemeentes werkt. Daarvoor is hij 30 jaar ambtenaar geweest bij dezelfde gemeente. Het is me ontschoten waar precies. Hij is in ieder geval z’n hele leven werkzaam geweest in ‘het sociale domein’. “Er verandert niets”, zegt hij nog een keer, “en persoonlijk heb ik de hoop opgegeven dat er ooit nog iets gaat veranderen.’

We zijn op een bijeenkomst over Urban Commons in het Mediametic.  We hebben die ochtend naar een kleurig palet van mensen geluisterd, die stuk voor stuk met veel bezieling vertelden over urban commons. Van een professor uit Gent tot Amsterdamse wethouder en stadsbewoners die met de meest uiteenlopende dingen bezig zijn. Energie, distributie, voedsel, noem maar op.

Amsterdam wil het opzetten van commons actief ondersteunen. Het nieuwe college maakt zich hier hard voor. Maar wat is commoning nu precies? Op basis van ervaringen wereldwijd met het collectief beheer van natuurlijke hulpbronnen (denk aan visserijwateren, bossen, landbouwgronden) en de studie van Nobelprijswinnares Elinor Ostrom, ontwikkelden Christian Iaione en Sheila Foster een methode om ook in een stedelijke context aan een veerkrachtige samenleving te werken. Foster en Iaione zien pleinen, openbare gebouwen of toegankelijk internet als urban commons: plekken of diensten in de stad, die (meer)waarde genereren. Hoe zorgen we dat een plein aantrekkelijk blijft en liefst voor zoveel mogelijk mensen? Centraal staat de zoektocht naar nieuwe vormen van lokale democratie en eigenaarschap.
©maaikemiedema

Waarom ik dit vertel: ik heb naar aanleiding van de vondst van de krantenknipsels uit 1996 (zie vorige blog), besloten een serie artikelen te gaan schrijven. Over sociaal beleid ten aanzien van buurten/wijken door de jaren heen. Over wat er nu eigenlijk precies gebeurd is, tussen toen en nu. Heeft deze man misschien gelijk, of is dat (begrijpelijke) ambtelijke beroepsmoeheid en is er wel degelijk iets aan het veranderen, en waar gaat het dan over, wat is de essentie?

Ik kondigde op facebook aan dit ik een urgentie voel om dit nu te doen, en een vriend appte mij daarop: “Nou nou, poeh poeh, je haalt je nogal wat op de hals zeg, 25 jaar beschrijven..”

Nee hoor, dat valt reuze mee, want wat ik ga doen: ik ga het vanuit mijn eigen perspectief beschrijven. Hoe ik het zelf heb meegemaakt. Mocht je meelezen en op een gegeven moment denken: nu sla je de plank mis, ik zie dat anders, aarzel dan niet hieronder te reageren en jouw eigen perspectief te geven. Samen komen we er wel uit.

(wordt vervolgd)

 

NB
Over het begrip “urban common”: ik heb er moeite mee. Ik snap dat je soms Engelse woorden moet gebruiken, ik kan bijvoorbeeld zelf ook geen equivalent vinden in de Nederlandse taal voor het woord empowerment. ‘Krachtontwikkeling van binnenuit’, dat komt er het meest zuiver bij, maar ja..  Daarom heb ik in mijn bedrijfsnaam toch gekozen voor het woord empowerment.
Maar “urban commons” ligt wel erg ver van ons eigen taalgebruik. Dat merkte je deze dag ook, het lukte niemand om dit goed te vertalen. Steeds hoorde je mensen zoeken: waar hebben we het nu eigenlijk precies over als we ‘urban common’ zeggen?

Hoe dan ook, synoniemen voor common zijn: gemeenschappelijk, meerdere personen betreffend, gezamenlijk, gemeengoed.  Je zou misschien kunnen zeggen: dat wat al van ‘ons’ is, ons onvervreemdbaar eigendom. Niet van de overheid, van bestuur of instanties, maar van onszelf: bewoners in een stad of dorp.

 

Plaats een reactie