Noaberschap

Iemand waar je iets voor doet

In september 2018 verscheen er een artikel in de Gelderlander over noaberschap aan de Richtersweg: Na een val in het bos is CS (87) niet meer in staat haar hondje Brandy uit te laten. Twee buurmannen springen bij om het diertje uit te laten.  De journalist omschrijft noaberschap vervolgens zo:
Het begrip noaberschap staat voor het je bekommeren om iemand anders. De ‘noaber’ is je naaste,  dus iemand waar je iets voor doet. De term komt oorspronkelijk uit Twente en de Achterhoek maar wordt door heel Nederland gebruikt.
Op de Richtersweg blazen wij deze oude traditie nieuw leven in!

Elkaar groeten

Het grootste probleem is dat de Richtersweg een anonieme buurt is geworden waar mensen elkaar niet meer kennen.  Dit was de conclusie van de bewonersbijeenkomst in juli 2017. In juli 2018 werd de basis gelegd voor een nieuwe buurtcultuur. Een onvergetelijk buurtfeest met home-made food uit bijna 30 culturen waar buurtgenoten op een ontspannen manier met elkaar kennis maakten.

Van idee naar team

Er worden nooit dingen bedacht door anderen voor bewoners. Alles begint alles met ideeën die de bewoners zelf hebben. Iemand komt bijvoorbeeld met met het idee om met kinderen wekelijks te gaan voetballen; ‘Dat is beter dan rondhangen in portieken of achter een scherm’.
Ook dit is noaberschap omdat er een sterker netwerk om kinderen heen ontstaat. Wij werken altijd met teams omdat dit zo krachtig is en duurzamer. Zo is er een klusteam  in oprichting, die met een kluskist kleine karweitjes gaan doen voor mensen die het zelf niet (meer) kunnen.